Лечение

В денталната медицина Лечението включва възстановяване на формата , функцията и естетиката на всички елементи - зъби , венци , кост , стави , мускули , елементи от нервната система. 
Тъй като работим обикновено от изходни позиции с ралични нива на загуба на тъкани - целим заместване и максимално индивидуално имитиране на природните дадености за всеки пациент . Това става с изкуствени материали , и рядко( при костозаместване ) с биологични такива . 
Това означава , че целим да постигнем нови нива на баланс , на здраве , но не можем да го "направим като новороден " . Защото заместваме загубения емайл и дентин с композити , керамика, или цирконий , а загубените зъби с титаниеви импланти - но не регенерираме собствен емайл , дентин , или зъбен корен. 
Стремежът е да се възстанови анатомията на зъбите и тяхното нормално функциониране и поддръжка , и здравето на зъбодържащия апарат ( венци и подлежаща кост ) дългосрочно . 
В съвременното дентално лечение отнемането на зъбна тъкан е сведено до минимум - техниките и материалите позволяват да премахнем единствено необратимо заболялата тъкан . Това е значителното предимство на композитите пред амалгамата ( която изисква оформянето на задръжни елементи в здрава тъкан ) , освен естетиката и трайността . Също така можем да възстановим значителни загубени обеми -при изтриване например - без изобщо да отнемаме тъкан , само с добавяне.