Искрящо Бели - Методи на избелване

05/08/2019

Белите, хармонично подредени  зъби са символ на младост и здраве.
Оцветяванията по емайла , които придават тъмен , жълтеникав , кафяв , черен цвят на зъбите могат да се дължат на ралични причини :

  1. Вродени оцветявания
  2. Медикаментозни -при честа употреба на определени антибиотици в детството , когато са се формирали зъбните структури .
  3. Петна от редовна употреба на тютюн, кафе , червено вино , черен чай .
  4. Поради кореново лечение на зъба , и употреба на препарати за запъване на каналите , които придават силен червеникав или сив цвят на целия зъб .
  5. С възрастта  е нормално зъбите да стават по - тъмни , поради натрупването на пигменти в емайла.


Всички методи на избелване , в козметичната стоматология се базират на препарати , които окисляват оцветителите в емайла. 

Задължително е преди прилагането им зъбите да бъдат здрави - да са лекувани кариесите и всички възпаления по венците . 

Повърхностните петна от кафе , цигари и вино се премахват при професионалното почистване на зъбен камък и плака , и последващото полиране с Air Flow ( апаратът за водно -въздушно полиране със сода )  или гуми и полирна паста .

В нашата практика използваме най- често експресното избелване с лампа-  Polus Advanced на американската фирма Beyond . В рамките на половин час пациентът си лежи на стола , зъбите са изолирани и намазани с гел , чиято функция лампата активира . Тъй като лампата има вентилатор , неприятни усещания и поява на чувствителност са редки .

 
След като манипулацията приключи , зъбите се намазват с втори гел , който възстановява напълно пропускливостта на емайла . Пациентът получава гела за мазане вкъщи , и специалната паста на Beyond за миене на зъбите след избелване . 
Нужно е да се избягват оцветители в следващите 48часа. 
В рамките на 6 месеца при желание процедурата може да се повтори.

Домашното избелване е метод , който изисква направата на специални шини  в които се нанася гел , и пациентът спи с тях . Тъй като отнема доста време ( около седмица ) , в която не трябва да се консумират оцветители - пациентите не го предпочитат. 

Избелването на зъби с кореново лечение ( махнат нерв ) се извършва с гел , който се поставя вътре в зъба . Нужно е кореновото лечение да е качествено и да има достатъчен запазен обем от зъбната тъкан , за да може гелът да се херметизира . 
Избелването е напълно безопасна процедура при здрави зъби и изрядна хигиена. Минералите в слюнката възстановяват пропускливостта на емайла в рамките на няколко часа дори без прилагането на минерализиращия гел на Beyond . При тези условия веднъж избелени зъби няма да върнат първичния си цвят с години .


Понякога се налага да правим избелване преди възстановяване с фасети - композитни , керамични или циркониеви -защото зъбите са с тъмен цвят , който би прозирал под фасетите.

В случая от галерията в края на статията  направихме експресно  избелване с гел в рамките на 3 посещения . След това възстановихме цялата линия на усмивката с фотополимер по восъчен проект. 
Избелването е първа процедура , която прилагаме при желание за освежаване на усмивката , защото е ниско инвазивна и не изисква отнемане на зъбна структура. Всяка промяна във формата на зъбите и линията на усмивката изисква детайлно планиране , за което ще разкажа в следващата статия . 

Галерия